Najbolji proizvođači etno hrane

Bez autora
Nov 30 2011

Na šestom Sajmu etno hrane i pića dodeljene su nagrade proizvođačima tradicionalnih proizvoda koji su proglašeni najboljim u konkurenciji 250 izlagača. Nagrade "Etno hrana i piće - robna marka Srbije" dodeljene su u nekoliko kategorija. U kategoriji "Mleko i mlečni proizvodi" nagrada za kozji jogurt i planinski kozji kačkavalj pripala je mlekari Natura iz Pirota, za homoljski kravlji sir "Homoljki" iz Žagubice, za zlatarski sir mlekari "Zlatarka" iz Nove Varoši, a za najbolji kajmak nagrada je uručena mlekari "Kačarević" iz Mionice. U robnoj grupi "Proizvodi od mesa" priznanje za delikates šunku pripalo je preduzeću "Union" iz Požarevca, dok je za pirotsku peglanu kobasicu nagrada uručena "Bećarcu" iz Prota. Diplomu "Etno hrana i piće - robna marka Srbije", u kategoriji "Mineralne vode", dobila je prirodna negazirana voda "Biakva" iz Bujanovca, a u kategoriji "Sokovi od voća i povrća i osvežavajuća bezalkoholna pića" priznanje za bistri voćni nektar od jabuke uručeno je "Budimki" iz Požege.

Nagrađeni najbolji proizvođači etno hraneNa šestom Sajmu etno hrane i pića dodeljene su nagrade proizvođačima tradicionalnih proizvoda koji su proglašeni najboljim u konkurenciji 250 izlagača.

Nagrade "Etno hrana i piće - robna marka Srbije" dodeljene su u nekoliko kategorija. U kategoriji "Mleko i mlečni proizvodi" nagrada za kozji jogurt i planinski kozji kačkavalj pripala je mlekari Natura iz Pirota,  za homoljski kravlji sir "Homoljki" iz Žagubice, za zlatarski sir mlekari "Zlatarka" iz Nove Varoši, a za najbolji kajmak nagrada je uručena mlekari "Kačarević" iz Mionice.

U robnoj grupi "Proizvodi od mesa" priznanje za delikates šunku pripalo je preduzeću "Union" iz Požarevca, dok je za pirotsku peglanu kobasicu nagrada uručena "Bećarcu" iz Prota. Diplomu "Etno hrana i piće - robna marka Srbije", u kategoriji "Mineralne vode", dobila je prirodna negazirana voda "Biakva" iz Bujanovca, a u kategoriji "Sokovi od voća i povrća i osvežavajuća bezalkoholna pića" priznanje za bistri voćni nektar od jabuke uručeno je "Budimki" iz Požege. Porodična vinarija Gudurica iz Vršca dobitnik je nagrade u kategoriji "Vina" za belo stono suvo vino Rajnski rizling, i Poljoprivredni fakultet u Beogradu za suvo crveno vino Merlot.

U kategoriji "Rakije i jaka alkoholna pića" priznanje "Robna marka iz Srbije" dodeljeno je Podrumu Lukić iz Ljiga za voćnu rakiju od kajsije i Manastiru svetog oca Nikolaja iz Lelića za ljutu šljivovu rakiju. Preduzeću "Mantije i pite ala Beka" iz Novog Pazara uručeno je priznanje za najbolju pitu sa krompirom u kategoriji "Hleb, pecivo, kolači, testenine i slično", dok je "Štrudlijadi" iz Novog Miloševa dodeljeno priznanje za najbolju štrudlu sa orasima i mlekom.

U kategoriji piva nagradu je odneo BIP za beogradsko svetlo pivo. Preduzećima "Grin epl" iz Rudovca i "Ana" iz Bosilegrada uručeno je priznanje u kategoriji najboljih proizvoda od voća, dok su firme "Polo" iz Čačka i "Milkop" iz Vlasova nagrađene u kategoriji proizvoda od povrća. Dobitnik je priznanja "Etno hrana i piće - robna marka Srbije" za bagremov med u robnoj grupi "Med i proizvodi od meda" je Miloš Milojković iz Kamenova, dok su diplome za najbolju ambalažu uručene Pčelarskoj zadruzi "Homolje med"  i "Kafe des artsu" za ambalažu dudove rakije.

Žiri nije imao lak zadatak jer je konkurencija bila velika, a pri ocenjivanju je gledao kvalitet, ali i vodio računa da ohrabri one koji su pioniri u proizvodnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik